torstai 14. marraskuuta 2013

Luonnollinen ruokinta!

Kävin viikko sitten Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa koiran luonnollinen ruokinta luennolla. Luennoitsijana oli Malin Ekblom, jonka kirjankin olen aikoinani lukenut. Meidän perheen koirat syövät nappulaa ja raakaruokaa niin, että aamuisin tulee 1 dl nappulaa ja illalla lihaa/luita/kasviksia. Pentu pentunen syö kasvuajan nappulaa niinkuin kaikki muutkin koirani. Tietotaitoni ei riitä pennun raakaruokintaan! Oma kiinnostukseni raakaruokintaan syntyi allergisen staffiurokseni kautta. Silloin ( 1990-luvun lopulla) ei kukaan kehoittanut muuttamaan raakaruokaan. Harmittaa jälkeenpäin, kun en itse asiaa oivaltanut, Retu olisi varmasti hyötynyt raakaruuasta.

Luennolla käytiin asiaa läpi monelta kantilta ja hienosti jätettiin syyllistämättä/arvostelematta kenenkään tyyliä ruokkia koiraansa. Nappuloiden tuoteselosteesta kannattaisi kiinnittää huomiota lihapitoisuuteen sekä käytettyyn säilöntäaineeseen. Mitä korkeampi lihapitoisuus sen parempi ruoka. Luonnollisia säilöntäaineita ovat C- ja E vitamiini. Usein käytössä ovat BHA, BHT, etoksiini tai nimetään säilöntäaine antioksidantiksi (= hapettumisen estoaine), nämä ovat keinotekoisia säilöntäaineita. Yksi asia kuivamuonassa on, jolta ei voi välttyä merkkiä vaihtamalla, varastopunkit! Niitä voi löytyä merkistä kuin merkistä. Koiran ylipainoa on helppo seurata hännän tyven ja kaulan alta, näille alueille rasva kuulemma kertyy helposti. Meillä se rasva kertyi jo kylkiin keväällä=)

Ravinteita saadaan:
Rasva: rasvahapot, rasvaliukoiset vitamiinit
Luut: Kivennäisaineet, rasvaliukoiset vitamiinit
Liha:proteiinit, rasva
Kananmuna: Proteiinit ja vitamiinit
Kala: Omega-3, D-vitamiinit

Lihaisista luista mainittiin kohtuus sekä jauhettu luu on hyvä vaihtoehto. Suositaan tukirangan luita. Luilla saadaan myös terveemmät hampaa ja ikenet sekä täytetään koiran pureskelun tarvetta. Hyviksi vaihtoehdoiksi mainittiin kanankaulat sekä possun ja härän hännät. Broilerin siivistä mielestäni varoiteltiin... joka mielestäni oli aika huvittavaa! Olen syöttänyt hyvillä mielin siipiä ja pitänyt niitä turvallisena vaihtoehtona! Luennolla näytettiin siiven luut ja onhan ne aika isoja! Noh ongelmia ei ole koskaan ollut!

Luista päästiin sujuvasti kovaan ulosteeseen ja ummetukseen... Luun määrää ruokavaliossa on järkevää pienentää, jos uloste on kova. Lisäksi ruokavalioon voi lisätä esimerkiksi kasviksia, rasvaa, tai kuituja. Luita ei kannata myöskään antaa, jos lenkeilyssä on tulossa kevyempiä päiviä! Meidän Åke on hyvä esimerkiksi luiden aiheuttamasta kovasta ulosteesta. Kakka on valkeaa jauhoa kun luita on tullut syötyä liikaa. Meillä koirat syövät noin 2-3 kertaa viikossa luita ja seuraavana päivänä kasvisten osuus on suurempi. Varsinkin Åken kohdalla!

Lihoista ja sisäelimistä sitten... 1-2 kertaa viikossa tulisi antaa maksaa, kalaa, kananmunaa, mahaa, muita sisäelimiä. Täytyy tunnustaa, että kananmunia on tullut annettua liian vähän viimeaikoina. Naudan maha kuuluu meidän valikoimiin uskollisesti! Sitä kyllä itsekin ihmettelen, on se vaan niin viston hajuista=) Koirille se on oikea herkkupäivä, joten ehkä juuri siksi... Lihasta löytyy kuulemma 15-20 % proteiinia. Maksan tarve on noin 3 % ruuan määrästä. Maksan tehtävänä olisi tuoda ruokavalioon A- vitamiinia. Usein vitamiini pitoisuus pienenee, jos lihan jotenkin käsittelee esim. keittää, paistaa yms. Maksa kuulemma pitää vitamiin arvonsa hyvin ja siksi se soveltuu hyvin esim. treenimakupalaksi! Maksan voi antaa, joko viikoittain tai vain kerran kuussa koko kuukauden vitamiinitarpeen. Kaloista sen verran, että esim. muikkuja ja siikaa voi antaa raakana. Tietyissä järvikaloissa on lapamatoja, näitä ovat Hauki, ahven, kuha ja made. Lapamadot lähtee kypsentämällä.

Kasvikset eivät ole välttämättömiä koiran ruokavaliossa. Suolen toimintaa ne kyllä vilkastuttavat.. Kasvikset annetaan soseutettuina tai kypsennettyinä. EI listalla ovat sipuli ja valkosipuli, jotka aiheuttavat anemiaa. viinirypäle, rusinat ja pähkinä. Myöskään niinkutsutut koisokasvit ei ole suositeltavia ( peruna, paprika, tomaatti, munakoiso). Hyvinä ruokavalioon lisättävinä yrtteinä mainittiin vuohenputki, väinönputki, poimulehti, nokkonen, maitohorsma ja voikukka. Myös koivunlehdet kuului KYLLÄ* osioon!! Suositeltaviin kuului vihreät maanpäälliset kasvit (kurkku, salaatti, kesäkurpitsa). Myös kiinankaali on hyvin siedetty. Meillähän syötetään paljon valmis ruokapötköjä. Mutta ajoittain teen myös itse kasvisosion. Laiskuuttani olen vain silpunnut keräsalaatin enkä soseuttanut... Ehkä tähän asiaan tulee nyt muutos! Porkkanaa olen myös syöttänyt aina koirilleni ja harmittaa kun en hoksannut siitä kysyä luennolla! Sen tiedän, että porkkana on aika sokerinen. Myöskin valkosipuli on kuulunut valikoimiin punkinestona meidän koirille! Sitä ei kuulemma voi suositella, vaikkakin anemiaan asti menevän tilan saamiseksi, vaatisi aika runsasta käyttöä! No punkkeja minun koirissa ei ole juuri ollut, joten eiköhän valkosipuli jatkossakin kuulu valikoimiimme.

Lisäravinteet olivat minulle mielestäni jokseenkin outo alue tai paremminkin epäselvää!
Yhteenvetona:
- Nokkonen, merilevä ja C-vitamiini kuureina (viikko-kuukausi)!
C-vitamiinia annetaan elämän muutostilanteissa, esim. rokotus, stressi yms.
- D- vitamiinia 10-25 mikrog./ pvä. Löytyy tippoina apteekista tai kapseleina luontaistuotekaupasta. (ihmisille tarkoitettuja valmisteita)
- Kalanmaksaöljy
Meillä on merilevä, mangnesium, B-vitamiini ja pellavansiemenöljy käytössä kuureina. D -vitskua tai nokkosta ei ole ollut! Ehkä hommaan ainakin tuon nokkosen.

Keskustelua oli myös ruokinnan määristä. Parhainta kuulemma olisi jos koira söisi kerran päivässä. Mutta sekasyöjille se ei käy! Myös paastopäivät olisivat toivottavia. Ruokinnan ollessa epätasapainossa, ensimmäisenä oireilee kynnet, turkki ja iho! Uutta asiaa oli myös, että 100g kuivalihaa vastaa 400 g tuorelihaa. Vanhenevalle koiralle suositeltiin omega 3:a, C-vitamiinia ja niveliä/rustoja syötäväksi! Täytynee ostaa Åkelle tuliaisia ens kerralla kaupasta=)

Mielenkiintoinen päivä! Varmasti jotain muutoksia ruokavalioon tulee!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti