sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Vaasan turnee osa 2.

Perjantaina pyörähdimme päiväseltään Vaasassa pentukurssilla. Hullua hommaa, mutta niin ihana saada uusia vinkkejä Ilpon opettamiseen! Onneksi sain matkaseuraa tytöstäni=) Kelikin suosi hienosti matkaamme, lunta ei satanut ja tiet eivät olleet liukkaat! Ja kait se täytyy hyväksyä, että Oulusta on joka paikkaan pitkä matka!

Mutta reissun antiin:

1. Esteen tarjoaminen

Jalostetaan hommaa eteenpäin! Kun koira lukittuu esteelle kehutaan sitä (jo esteelle mennessä), lähdetään juoksemaan poispäin ja pudotetaan lelu matkalle. Tarkoituksena on, että
1. Opin katsomaan, milloin koira on lukittunut esteeseen.
2. Koira oppii kestämään kehun suorituksen aikana.
3. koira oppii fokusoitumaan suoritettavaan esteeseen, vaikka minä olen liikkeessä.
4. Koira kestää minun liikkeen poispäin, eikä lähde juoksemaan minun jalkoihin vaan menee palkalle.

Jos kävisi niin, että koira ei mene lelulle vaan juoksee ohjaajan luo suoraan, niin palataan yhdessä lelulle leikkimään! Ilpon kanssa esteen tarjoamista on tehty vähemmän viime aikoina ja se näkyi epävarmuutena... Mutta heti ensimmäisen onnistumisen jälkeen homma muistui mieleen:D Hyvin kesti kehun, liikkeen ja meni lelulle!!

2. Kontaktit

Tehtiin puomin päässä, hyppyjen siivekkeet reunoilla tukena. Normi kontaktille tulo, nokkiminen, minun liikkuminen eri paikkoihin. Vapauttaminen nokkimisen jälkeen YES sanalla. Koiran katse tulisi olla eteen ja minun liikkumatta vapautuksessa.

Harjoittelimme myös kauemman palkan kestämistä niin, että laitettiin vuoronperään palkka koiran eteen (kun se nokkii) ja metrin päähän koirasta (jonne ei mennä ilman lupaa). Tämä oli ensin vaikea Ipelle! Mutta kun oma rytmi löytyi ongelma helpottui! Sitten YES sanalla vapautus kauemmille palkoille. Kauempi palkka vaihdetaan jossain vaiheessa leluksi.

Myös kontaktille meno voisi alkaa treenaamaan ja sen The asenteen löytämistä sinne!!

Hauska oli, kun Ippe katsoi systerin tekemistä kontaktilla tarkkaan! Kun meidän vuoro tuli niin se teki juuri samoin:XD Ihan selkeesti matki toimintaa!

3. Rauhoittuminen

Vireen hallitseminen! Kierrosten nostaminen ja sitten alas laskeminen. Ensin leluleikki ja sitten rauhoittuminen makupalalla! Koira piti saada makupalan avulla kyljelleen! Meillä tämä treeni jäi kyljelleen saamisen treenaamiseen ja hyvinhän se sit onnistui, kun hoksasin tekniikan. Koko treenin tekeminen jäi kotitehtäväksi. Myös Höyry saa nauttia tästä hommasta kunhan päästään treenimään!

4. Ohjaukseen tuleminen

Tähän tarvitsee kaksi avustajaa. Yksi koiraa pitämään ja toinen palkan vartijaksi! Koira jätetään avustajalle, itse mennään 5-10 metrin päähän ja viedään tai heitetään palkka loivasti jompaan kumpaan suuntaan eteenpäin (5-10 metrin päähän). Kutsutaan koira ja ohjataan se lelulle. Koiran tulisi siis mennä lelulle ohjaajan kautta ei suoraan. Jos koira yrittää suoraa palkalle, lelun vartija ei anna palkkaa!

Tehtävää vaikeutetaan kulman jyrkentämiselle ja vaikka ympyrän ohjaamisella ennen palkalle menoa. Palkka voi olla esimerkiksi myös koiran takana ja sen pitää tulla ohjaajan luo ja sieltä takaisin palkalle. Muista tehdä ohjaus aina molempiin suuntiin!

Tämä tehtiin vain loivasta kulmasta ja ongelmia ei Ilpon kanssa ollut. Nyt sitten kotona jatketaan! Tämä tehtävä on hyvä myös Höyrylle, joka MIELELLÄÄN varastaa palkalle=)

5. Paikalla olo

Koira istuu esteen edessä ja palkataan paikalla olosta. Tämä on erillinen treeni, joten koira ei pääse hypylle lainkaan! Koiran maltin mukaan lisätään häiriötä, palkataan ja kehutaan koiraa paikalla olosta. Lopuksi vapautetaan koira YES sanalla lelulle tai namille.

Tätähän olemme treenanneet Ilpon kanssa, koska ei ole kovinkaan varma paikalla olija=) Nytkin oli monta kertaa jo pylly ilmassa, mutta pysyi paikallaan! Tätä lisää!!

6. Esteen tarjoaminen ja hyppääminen ohjaajasta poispäin

Ohjaaja vastakkain koiran kanssa samalla puolen hyppyä, siivekkeiden ulkopuolella. Varpaat, katse ja rintakehä kohti estettä. Koira lähtee hypylle. Lähdetään liikkeelle ja palkka tippuu matkalle. Eli jos este on vasemmalla puolen koiraa ja ohjaajaa, niin oikea käsi ohjaa esteelle (jotta rintamasuunta pysyy kohti estettä, käsi ei ole niin oleellinen) ja vasen käsi tiputtaa lelun matkalle! Eli koira tulee siivekkeen takaa mukaan lelulle! Olipas vaikea selittää=) Liekkö saa selvää !?!? Tätä emme ehtineet tehdä koirien kanssa enään. Ja kyllä pikkumies olikin jo aika väsynyt.


Lisäksi puhetta oli siivekkeen/tikun kiertämisestä ja palkan saamista ohjaajasta poispäin! Tarkoituksena on, että koira oppii taivuttamaan itsensä siivekkeen/tikun ympärille niin, että hyppääminen olisi helpompaa! Varsinkin isoille koirille tärkeä treeni! Ilpokaan ei vissiin ihan pieneksi jää=) Koira voi kiertää siivekkeen useamman kerran ennen palkan lentämistä!

Hyvä treeni ja näillä vinkeillä taas eteenpäin! Ilpo oli varsin mallikkaasti treeneissä ja tietty totisuus oli astunut kuvioihin! Poika oli töissä, mutta onneksi lelun tappaminen oli vielä kuvioissa:XD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti